İYİ MİDİR İNSAN OLMAK?
İyi insan olmak. Günümüzde ne kadar aranılan, özlemi duyulan bir kavramdır. Hepimizin istediği, yaşadığımız toplumda iyi insan olarak gösterilmekle birlikte, çevremizde hep iyi insanların bulunması değil midir? Kendimize göre değerlendirme yaptığımızda hepimiz iyiyizdir aslında. İzlediğimiz filmlerde, okuduğumuz kitaplarda bile hep kendimizi iyi karakterlere benzetiriz.  Sorsan herkes iyidir yani. Ama önemli olan başkalarının bu konuda ne düşündüğüdür. Sırf iyi bir insan olarak görülmek için iyilik yapmak, o kişinin iyi olduğunu düşündürmez. İyilik insanın içinden gelmeli...
İnsani değerlerin zayıfladığı zor  bir dönemden geçiyoruz malum. Yaşadığımız çevrede, ülkede, dünyada kötülüklerin iyiliklere oranla daha fazla  arttığını maalesef  görüyoruz.  Eskiden kötü olmak zordu şimdi ise inanılmaz kolay. Hepimiz böyle bir dönemden geçerken, iyi bir davranıştan ötürü herhangi bir zorlukla karşılaşıldığında, ya da bir şeyler kaybedildiğinde;  iyi bir insan olmanın olunabilecek en kötü şey olduğunu, herkesin bir şekilde pisliğe bata çıka yolunu bulduğunu, temiz ve iyi kalıp, yerinde saydığını; enayi sanılmak, aptal yerine konulmak olduğunu; duygularının hiçe sayıldığını, kalbinin çok kere kırıldığını; değmeyecek kimselere hayatlarının iyiliğini ve yardımını yaptığı halde  hayatının kazığını yemiş olduğu serzenişlerini duymaz mıyız?
Hepimizin bildiği bir öyküdür;  Şehrin birinde havanın aşırı soğuk olduğu bir gün, adamın biri evinin penceresinden dışarıyı seyrediyormuş. Sokaktan geçen yoğurtçunun sesini duyup, hanımına  “kap getir yoğurt alayım” der. Hanımı  “yoğurt var. İhtiyacımız yok” deyince, Adam da  “Bizim ihtiyacımız yok ama yoğurtçunun ihtiyacı var ki bu soğukta sokaktan üçüncü geçişi” der. İyi insan olmak denildiğinde bilinmesi gereken esas mesele şu; İyi insan olmak başkadır, insanlara iyiliği dokunan insan olmak daha başkadır.

İyi insan olmak kaybeden insan olmak değildir. Sonunda kazanan veya kaybeden olmayı düşünmeden yaşamaktır. Kendine bir hedef koyarak, sonunda bir çıkar elde etmeye çabalayarak ancak hayatın standart akışına bırakmış olursun kendini. İlk etapta kaybediyor gibi görünse de sonuç olarak yine kazanan olduğunu görmek demektir iyi insan olmak.  Bizim için önemli olan yaşadığımız çevrede ve yeryüzünde iyi insanların sayısını arttırmamız gerektiğidir. İnsanların dil, renk ve cinsiyet ayrımını değiştiremeyeceğimize ve yine hepsini aynı inanç ve görüş altında toplayamayacağımıza göre, yapılması gereken her insanın ve toplumun vicdanında kabul görecek, birbirine faydalı olacak insani değerleri sahiplenmek, geliştirmek ve iyi insanların sayısını çoğaltmaktır.

Yorumlar