‘KADINLAR İNSANDIR BİZ İNSANOĞLU’
“Kadınlar insandır, biz insanoğlu”  demiş  büyük  ozan Neşet  Ertaş.  Hayatımıza değer katan, anlam yükleyen, sevdiğimiz, annemiz,  kızkardeşimiz, arkadaşımız  olan tüm kadınlar için söylemiş bunu.  Geçtiğimiz hafta Manisa’nın Turgutlu ilçesinde hamile kadına yönelik fiziki saldırıdan sonra tekrar  gündeme geldi kadına yönelik  şiddet  konusu.  ‘Ne zaman  gündemden düşüyor ki’ demekte haklısınız tabi. Utanılması gereken  ve ülkede her sene artarak devam eden  kadına yönelik şiddet olayının azalması için toplum  tarafından benimsenmesi  gereken bir bakış açısı olmalı Neşet Ertaş’ın  bu sözü.  
Kadına yönelik  şiddet konusunda rakamsal  verilere  baktığımızda,  Aile  ve  Sosyal  Politikalar Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet araştırmasına göre her 10 kadından  4’ü eşi  ya da erkek arkadaşından fiziksel  şiddet görüyor. Şiddet gören kadınlardan % 89’u şiddet  gördüğü kişiyi şikayet anlamında hiçbir yere başvurmuyor. Bunun yanı sıra kadın cinayetleri ise her yıl artıyor. Kadın Cinayetlerini  Durduracağız Platformu’nun verilerine göre 2015 yılında 303 kadın öldürüldü.
Kadınlar eşlerinden, sevgililerinden, babalarından ağabeylerinden  şiddet  görüyor. Peki neden kadınlar erkeklerden şiddet görüyor? Bu  soruya cevap aradığımızda birden fazla yanıt bulabilmek mümkün.  En baş sebeplerden biri olarak ekonomik koşulları ele alabiliriz. Erkeğin toplumda kendisine biçilen aile reisi olma yükü altında kalması, hayat pahallılığı, geçinememe, işsiz kalması gibi etkenlerin yarattığı psikolojik durum, erkeğin eşine şiddet  göstermesine neden olabiliyor. Toplumdaki erkek egemen ataerkil yapı da kadının şiddet görmesinin en önemli nedenleri arasında kendine yer buluyor. Kadının karşısındaki erkeğe göre kariyer ve kazanç konusunda ondan daha fazla  kazanması da yetersizlik ve kompleks duygularına sebep olabiliyor; bu da şiddeti doğurabiliyor.  Kıskançlık, reddedilme ve toplumda kabul edilmediğini düşünmesi de erkeğin kadına şiddet uygulama sebepleri arasında gösterilebilir. Şiddet mağduru kadınlar üzerinde  yapılan başka bir araştırmaya  göre ise  kadınların şiddet görme sebepleri arasında;  şişman olmak, yemeği tuzlu yapmak, telefonu geç açmak, erkek çocuk doğuramamak, izinsiz evden çıkmak, ağlayan bebeği susturamamak gibi sudan sebepler bile kadının şiddet  görmesine sebep oluyor.
Kadına  yönelik şiddeti önleme konusunda  yapılması  gerekenleri sıralayacak olursak; devletin şiddet uygulayan bireye karşı  caydırıcı hukuki yaptırımlar uygulaması, kadının hakları konusunda bilinçlendirilmesi, eğitilmesi, ekonomik özgürlüğüne kavuşması, cinsiyet ayrımcılığının kaldırılması gibi önlemleri sayabiliriz. Yazının girişinde de bahsettiğim gibi hayatımızın her alanında hayata renk katan şey kadınların varlığıdır ve hayat sevince, değer verince güzelleşir, anlam kazanır. Ne demişti  Neşet Ertaş? “Kadınlar insandır, biz insanoğlu.”       

Yorumlar