VEFA NEYDİ?
Yapılan iyilik ve güzelliklere zamanı geldiğinde aynı şekilde  karşılık vermeye vefa diyoruz. İyi bir insan olmayı  gerektiren değerlerin başında gelir vefalı olmak  duygusu.  Unutmamaktır vefalı olmak. Ayrıca  vefalı olmak için özel bir yetenekte gerekmez.  
Geçtiğimiz hafta sonu Beşiktaş-Fenerbahçe futbol karşılaşmasını izlerken Beşiktaşlı  Gökhan Gönül’e   eski  kulübü Fenerbahçeli taraftarların davranış ve tutumlarını görünce vefa kelimesinin karşılığını düşündüm.  2016-2017 Futbol Sezonu’nun  başında sözleşmesi  bittikten sonra kulübü Fenerbahçe’nin yeni sözleşme yapmaması üzerine profesyonellik  gereği futbol oynamak için Beşiktaş’a  transfer oldu Gökhan Gönül. Fenerbahçe taraftarı maç boyunca Gökhan’a küfür etme ve yuhalamanın yanı sıra,  yaralamak için futbol maçlarında oyun kurallarına göre yabancı madde denilen şeyler  fırlattı. Bunun yanı sıra yine kendilerini para için terk ettiğini düşündüklerinden olsa gerek  üzerinde Gökhan Gönül’ün fotoğrafının olduğu sahte Amerikan Doları  fırlattılar.  Oyun ve mücadele gereği sahada futbol topu ile her buluştuğunda bu sahneleri hep yaşadı Gökhan Gönül .  Bunları hak edecek ne yaptı peki? 9 sene boyunca Fenerbahçe futbol takımında oynamış,  takımın kaptanlığını yapmış, goller atmış, şampiyonluklar, kupalar kazanmış, taraftarlarına güzel anlar yaşatmış. Oynadığı futbolun karşılığını ücret olarak almış Gökhan elbette.  Bana göre, insani değerler açısından vefalı olmak adına en azından tribünlere çağırılıp kulübe kattıkları için alkışlanarak onore edilip, diğer kulüpler ve tribünler için de örnek gösterilecek bir davranışta bulunabilirdi. Bu arada ben  maçı  statda izlemek isterdim ama mümkün olmadı. Maçı arkadaşımla izlemek için gittiğim mekanda da Fenerbahçeli taraftarların Gökhan Gönül’e yapılan davranışları alkışlayarak desteklediklerini ve sahada edilen küfürlerin eksik kaldığını düşündükleri için ekran başından da küfür gönderdiklerine şahit oldum. İşte bunun üzerine bu hafta köşemde ne yazacağım diye düşünürken, vefalı olmak konusunu işleme kararı aldım.
Atlanmaması  gereken önemli  bir konu var tabi. Örnek olarak gösterdiğim Gökhan Gönül olayında Gökhan’a yapılanları tüm camiaya aitmiş gibi göstermek yanlış olur. Yaşanan olaylardan memnun olmayan Gökhan’ı seven ve saygı duyan Fenerbahçelileri  de unutmamak gerekir.  Ben sadece gözlemlediklerimden bahsettim.  Ve şunu da belirtmeliyim ki;  ‘Bunları diğer kulüpler yapmıyor mu?’ denildiğinde; aklıma ilk gelen  yine bir grup tarafından  yapılan ‘Ahmet Dursun, Seba Gitsin’ sloganlarıyla hafızalara yer eden Beşiktaş’ın efsane Başkanı Süleyman Seba’nın kulüp başkanlığını bırakmasına yol açan vefasızlık gelir.  Ayrıca  Galatasaray,  Trabzon  ve diğer Anadolu takımları denilen  futbol  kulüplerinde de benzer protestolar olmuştur dönem dönem.  En  güncel  örnek olması adına Gökhan’dan bahsettim.  ‘Avrupa’da  bu yapılanların daha da  beterleri yapılıyor.’  denildiğinde ise  örnek olarak hala hafızalardan silinmeyen Barcelona’dan Real Madrid’e transfer olan Luis Figo örneğini verebiliriz. Fakat biz ülke olarak  vefalı olmaktan gurur duyan,  vefalı birey  olarak gösterilmekten  hoşnut olan bir toplumuz.
Sadece  futbol  kısmıyla sınırlamamak lazım tabii vefasızlık konusunu. Herhangi bir şirket, kurum ya da kuruluşta çalışan birisinin rakip olunan tarafa geçmesi durumunda o kişinin yaptığı tüm hizmetler, verdiği  tüm emekler hiçe sayılıp her şey bir kalemde silinip atılabiliyor. Yaşamın her alanında benzer örneklere rastlamak mümkün bu konuda.

 Hepimizin bildiği bir atasözü vardır,  ‘Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır’ diye. Yazımın girişinde de dediğim gibi vefalı  olmak unutmamaktır.  Her insan hata yapar ya da hayat bazı tercihler yapmak zorunda bırakabilir. Buna gösterilen tepkiyi unutulmayan şeyler belirler. Kızarsın, mutsuz olursun ancak  geçmişte  o kişinin yaşattıklarının sende  hatırı varsa ne kin tutabilirsin ne de abartılı tepki gösterebilirsin.  Vefalı olmak düşündürür, ağzından çıkan söze ya da davranışa dikkat etmen gerekir. İnsan olarak iyilikleri çabuk unutup kötülükleri hatırlarız genelde. Burada devreye girmesi gereken vefalı olmaktır.  Vefalı olmak kolay değildir, gerektirdikleri de kolay olmaz ancak  vefalı  insan sayısının gittikçe azaldığı günümüzde vefalı olduğumuz zaman daha mutlu olacağımıza inanıyorum.

Yorumlar