NE  TARAFTASIN
‘Yalan da olsa mutluyum ya bu bana yetiyor’ diye söyler Ahmet Kaya  şarkılarından birinde. Gerçekten de öyle midir?  İnsan kendisini mutlu eden bir yalana inanıp bir ömür geçirmeli mi, yoksa mutsuz olacağını bile bile var olan gerçeği kabullenmeli mi? Gerçek ve yalan… İnsanın hayatında birbirine tamamen zıt olan ve aynı zaman da hayata nasıl bakacağını belirlemek için  birbiriyle sürekli  mücadele halinde olan iki konu. Peki biz hangi tarafın galip gelmesini  istiyoruz?  Elbette ki gerçekler bizi her zaman mutlu etmez. Çünkü bir şeyin gerçek olması onun sizin için iyi olduğu anlamına gelmez kimi zaman. Hayat  içerisindeki var olma  mücadelemiz sürerken  sonucu mutsuzluk da  olsa  gerçekleri bilmek mi  daha sağlıklıdır, yoksa  mutluymuş gibi görünmek için  söylenen yalanlar mı? İnsanın mutlu olmak için süsleyip inandığı yalanlar ise  görünüşte mutsuz etmeyebilir. Ama bu da insanın kendini kandırması olmaz mı?
Yaşamda  ne olursa olsun hep gerçeği söylemeli ve yalan konuşmamalı diyen insanlar doğru mu söylüyorlar?  Hayatlarında her zaman doğruları duymak isterler mi ? Bence hayır. Hiç bir insan kendisi hakkındaki kötü şeyleri duymaktan hoşlanmaz. Gerçeği bilmek kimilerinin yükünü hafifletir, kimilerininse yaşamdaki yükünü ağırlaştırır. İnsanlar çoğu zaman mutsuz eden gerçekleri bilmek istemezler  ve ona gözlerini kaparlar. Kendilerine  mutlu olduklarını düşündükleri, inandırıcı yalanlar söylerler. Hatta  zaman içerisinde kendilerini bu yalana öylesine kaptırırlar ki, bildikleri tek gerçek, inandıkları o yalan oluverir.

Gerçekler insanın en çok görmek ve anlamak istemediğidir. Oysa ki gerçek mutluluk gerçekleri görebilmek cesaretinden geçer. Mutluluk; neşe, kahkaha ve gürültü patırtı demek değildir. Mutluluk insanın varoluşu ile bu dünyada yaşanan gerçeklikleri görebilecek cesaret ve metanete sahip olan insanların ulaşabileceği bambaşka bir boyuttur. İçinde acı da vardır, huzur da vardır, kahkaha da vardır. Sonsuz  bir mutluluk olamayacağı gibi, sonsuz bir acı da olamaz. Mutluluk tüm duyguların kimseye zarar vermeden yaşanabildiği, etraftaki insanlara da mutluluk veren bir duygu durumudur ve ancak gerçekleri görebilmekten, algılayabilmekten geçer.

Yorumlar