İNAN ÇOK ZOR DEĞİL
İnsanın zaman zaman şaşırmasını, yanılmasını hoş görmek anlamında  'İnsan beşer, kuldur şaşar'  demiş atalarımız. Yaşam içerisinde hepimiz hata yapıyoruz ve genelde değer verdiğimiz insanları kırıyoruz. İçerisinde bulunan koşulların zorluğu ile  birlikte  o anki duygusal, psikolojik faktörlerde buna neden oluyor. Yaptığımız hatayı düzeltmek içinde özür dilemesini bilmek gerekiyor. Peki özür dilemeyi becerebiliyor muyuz? Gurur, inat ve  umursamamak… Bunların dilenecek özre engel olmaması gerekiyor. Kimi, gururuna, kibrine yenik düşerek  özür dilemeyi  beceremiyor; kimi ise gönül rahatlığı ve içtenlikle özrünü dile getiriyor. Özür dilemeyi bilmenin yanı sıra  dilenen özründe yerinde, zamanında ve samimi olması da gerekiyor.  Zira sıkça dilenen özrün de çokta  önemi kalmıyor.
Çoğu zaman özür dilemek karşınızdaki insanın moralini düzeltecek, gönlünü rahatlatacak, kırgınlığını geçirecek bir eylem olmuyor. Bazen o kadar sinirleniyoruz ki,  hatayı yapanın özür dilemesine bile izin vermiyoruz. Oysa bırakın dilesin, 'ben hatamı anladım' desin. Özür dilemek büyüklüktür diyoruz ya, e affetmek de öyledir.
Aslına bakmak gerekirse toplum olarak ne özür dilemeyi biliyoruz ne de affetmeyi. Hepimiz mükemmel olmayı istiyoruz  ve mükemmellik rolüne bürünmeyi öyle çok seviyoruz ki kusurlu olduğumuzda, kusurumuzun farkına varmaktan bile kaçınıyoruz. Üstelik ne acıdır ki,  günümüzde kimse kimsenin samimiyetine de güvenemiyor. Bunun nedeni kendi samimiyetsizliğimiz midir yoksa samimi oldukça yediğimiz kazıklar mıdır, bilinmez. Zaten hem özür diler hem de kafama göre davranırım diye  düşünüyorsanız  da özür dilemeyin,  gerek yok.
'Bir gönlü mü kırdın; ağlamalısın. Hele özür dilemesini bilmiyorsan; senden dost olmaz, senden yâren olmaz...' der Mevlana Celaleddin Rumi. Evet kolay değil karşındakinin yüzüne bakarak ‘haklısın hata yaptım, seni kırdım’ demek.  Ama yeri geldiğinde özür dileyebilmek olgunluktur. Hatayı herkes yapar, hiçbirimiz kusursuz değiliz. Önemli olan insanın yaptığı hatayı fark etmesidir. Demem o ki özür dilemeyi bilin, özür dilemek durumunda kalacağınız hataları tekrarlamaktan kaçının, özür ile geleni de affedin en başta da kendinizi.

Yorumlar