FARKINDA MISIN?
Farkındalık;  yaşanılan herhangi bir durumun farkına varıp, olaya bilinçli yaklaşmak, farklılıklarını gördükten sonra, o durumdan  fayda sağlamak olarak bilinir. Görebildiğinin fazlasını görebilmeye, duyabildiğinin fazlasını duyabilmeye vakıf olmakta denebilir. Harekete geçmedikçe ve tek başınayken başarısız bir erdemdir. Harekete geçmeyle desteklenirse daha güzel olur.
Her insanın sahip olamadığı bir özelliktir. Kimisi farkında olsa bile anlamamazlığa vurur işi. Çünkü çoğu zaman bu en iyi kaçıştır. Bazen insan farkında olduğu ayrıntıların onu üzdüğünü görür ve diğerleri gibi duyarsız olabilmeyi ister. İşte o zaman farkındalığın yarattığı sizi üzen duygulara karşı gelerek hem her şeyin farkında olmaya hem de bunun size acı vermesini engellemeyi öğrenmeye çalışırsınız. Çünkü acı çekmemek için farkında olmaktan vazgeçemeyiz.
Farkındalıkla ilgili Hindistan asıllı düşünür, konuşmacı ve yazar Jiddu Krishnamurti’nin ‘Farkındalığın Işığı’ adlı kitabının önsözünde şöyle bir kısa hikayeye  geçer:
Krishnamurti ve üç arkadaşı arabada yolculuk ederken, ateşli bir şekilde 'farkındalık' konusu tartışılıyordu. Bir ara arabada güçlü bir sarsıntı oldu. Ama tartışmanın yoğunluğundan dolayı kimse bu sarsıntıya dikkat etmedi. Krishnamurti arkadaşlarına dönerek hangi konuyu tartıştıklarını sordu: 'Farkındalık' diye yanıt geldi. Hepsi onun da tartışmaya katılmasını istedi. o ise arkadaşlarına şu soruyu yöneltti:
-Hiç biriniz şu anda olana dikkat etti mi?
-Hayır.
-Bir keçiye çarptık görmediniz mi?
-Hayır.
-Farkındalığı tartışıyordunuz değil mi?                                  

Farkındalık esasında bir anda olan bir şeydir çoğu zaman, gerisi bu algının verdiği coşku ile yaşam içerisinde kendini gerçekleştirmek, kendi hayatının sorumluluğunu alma yürekliliğini göstermektir. Kimseyi değiştiremezsin, belki etkileyebilirsin. Sadece kendini değiştirebilirsin. Mümkün olan tek şey budur. Güçtür, sevgidir, hayatı anlayarak yaşamaktır, kendini tanımaktır farkındalık. Farkındalığın acı çektirdiğini iddia edenler mutsuz ettiğini düşünenler de vardır. Ama farkındalık eylemi de kapsarsa acı ve mutsuzluk olmaz. Çünkü farkında olan insan değiştirmek için çabalar, iyiye güzele ve sevgiye giden yol farkındalıktan geçer.

Yorumlar