KUŞLAR UÇAR, SEN SAMİMİYETİ HATIRLA
‘Samimi olmak en güzel keramettir. Bırakın uçmak kuşlara münhasır olsun’ demiş şair ve senarist Onur Ünlü. Samimi olmak... Samimiyet… Gerçekliğinden en kolay şüphe edilebilecek, aslı zor bulunur bir his. Her iş için, her konuda aranan, az rastlanılan yegane değer. Fakat insan hep karşısındakinden bekler bunu. Kendisinin aklına asla baştan samimi olmak gelmez. Yani herkesin beklediği, ama çoğunun karşıdakine veremediğidir.
Evvela samimiyet tanımlamalarımız çok samimiyetsiz. Bu devirde babana bile güvenmeyeceksin klişesiyle  büyütülmüş bir nesil olarak ciddi anlamda çoğumuzda eksiktir. Onun için kimseyi samimiyetsizlik ile suçlamayalım. Samimiyetten ne anladığımızı şu şekilde tarif etmek mümkün;  karşımızdakinin ifade ettikleri bizim isteklerimizle örtüşüyor ise, o insan samimidir. Örtüşmediği sürece o insan kendini, hayatı, sevgiyi ne bileyim bir şeyleri yanlış anlamış demektir. Senli benli olmak anlamı bir yana bırakılırsa, samimiyet, bazen kişiliğinizin gizli saklı yanlarını karşınızdakine söylemenizdir. Halbuki gizemli olmak başkaları tarafından hayal gücü ile doldurabilecek boşluklar bırakmak daha kolaydır.  Samimiyet, bazen bir türlü birlikte olmaktan hoşlanamadığınız kişiye bunun nedenlerini dürüstçe sıralayabilmektir. Ya da  birisine olan beğeninizi çekinmeden söyleyebilmektir. İçinde bulunduğunuz ortamda hissettiğiniz ikiyüzlülüğü bu işten zarar görenlere açıklayabilmektir samimiyet. Oysa  ‘Bana ne kardeşi? Bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ diyerek mesut yaşamak daha  kolaydır.
Herkes hayatı, aşkı, insanları, bu bütün döngüyü adam akıllı anlamak zorunda değil. Anlıyor olsa dünya böyle bir yer olmazdı zaten. Her şeyin fazlası zarar. Ölçülü olabilmek çok önemli. Yalansız olmak, olumsuzlukları da dürüstçe anlatabilmek, duygular saklansa bile bunu söyleyebilmek samimiyettir  evet. Ama içinde saygı olmadan bunları söylemek ise hem kırıcılığa hem de  samimiyetsizliğe  sürükler insanı. Samimiyet ile saygı çok ince bir çizgiyle ayrılır. Bu sınırları koruyan kişi sonunda da üzülmez. Bilinmelidir ki, gerçek bir samimiyet her zaman kazanır.

Yorumlar