OLMAZSA OLMAZ
Güven… İnsan ve toplum ilişkilerinde en çok ihtiyaç duyulmasıyla birlikte, ilişkilerin sağlıklı bir şekilde yürümesi için karşılıklı olması gereken duygu. Aşkların, arkadaşlıkların, birlikteliklerin, ticari ilişkilerin, aile bağlarının temelini oluşturur. Güvenin olmadığı yerde aşktan, sevgiden, dostluktan,  ticaretten bahsetmek de mümkün olmaz. Payınıza düşen şeyi doğru yapıyorsanız güvenilmeye de layıksınız demektir.  Çok fazla özen ister bu kavramı oluşturmak, inandırmak. Kazanılması en zor olan, kaybedilmesi de en kolay olandır.
İnsanın kendisine duyduğu, karşısındakine duyduğu ve başkasının sana duyduğu şeklinde üçe ayırmak mümkündür güveni. Kendisine güvenmeyen insana güven duyulmaz, güvenilmeyen insan ise muhtemel herkesi kendi gibi sandığı için başkalarına da güven duymaz, güven duymayan bir insan her zaman yalnızlığa ve başarısızlığa mahkumdur. Çünkü kimseyle sağlıklı bir ilişki kuramaz.
Karşılıklı duyulan güven suistimal edilmediği sürece büyük bir güç oluşturur. Hayatta sırtınızı dönebileceğiniz kaç kişi var bir düşünün, kaç kişiye bütün paranızı emanet edebilirsiniz, kaç kişiye kendinize bile itiraf etmekte zorlandığınız sırlarınızı anlatabilirsiniz, kaç kişi bu güveni hak eder? Bir ilişki kuruyorsanız mutlaka güvene dayalı olmalıdır, bunun için çabalamak gerekir. Güven duygusu sende ne kadar varsa karşındakinde de o kadar vardır.  ‘Ben çok güvenilir bir insanım’ demekle kazanılmıyor güven. 'Bir kere kazanayım, sonra nasılsa ömür boyu sürer' diye düşünmek de güvenin en çok kaybedilme sebebidir. Yıkıldığı zaman tekrar örülmesi zor bir duvardır ve hiçbir zaman öncekinden daha da sağlam olamaz hatta önceki kadar bile olamaz bu duvarın sağlamlığı.

Bir insana verilebilecek en güzel şeydir güven. İnsan güvenmek ister, güvendikçe de sever, inanır. Evindeymiş gibi hissetmektir güven duymak. Öyleymiş gibi hissettiren insanlar isteriz yanımızda da. ‘Artık kimseye güvenmeyeceğim, kimseye ihtiyacım yok ’ demek  güçlüymüşüz gibi hissettirse de bana kalırsa en zayıf olduğumuz andır.  Yazımı, yazar Gabriel Garcia Marquez'in şu sözleriyle bitirmek istiyorum;  'Her zaman seni üzecek birileri olacaktır, yapman gereken insanlara güvenmeye devam etmek, kime iki defa güveneceğine daha fazla dikkat etmektir.'

Yorumlar