Başkaları başkalarıdır, sen kendin ol
Kendin olmak…  Olduğun gibi yaşamak… ‘Bırak başkaları gibi davranmayı… ‘Sen bu değilsin kendin ol…Kendin gibi davran…’ gibi cümleleri yaşam içerisinde ne kadar çok duyarız  değil mi? İşte, okulda, evde, yaşadığımız çevrede,  dost meclislerinde kısacası her yerde karşılaşmak mümkün bu cümleler ile.  
Kimseye benzemeden yaşamak insanın kendine yapabileceği en büyük iyiliktir. Nedir peki kendin olmak? Kendin olmak ‘El alem ne der?’ Dememektir. İçinde bulunduğumuz çağı göz önünde bulundurduğumuzda, yel değirmenlerine karşı savaşan  Don Kişot olmaktır  bir bakıma. Çünkü herkes kendi düşüncülerine ve yaşam tarzına uygun insanları çevresinde görmek istiyor.  Yaşam içerisinde  insanların hayata ve olaylara  bakış açılarının birbirleriyle benzerlik göstermesi malum pek mümkün değil. Kimisi; fazla duygusal, karamsar /pozitif, çabuk parlayan, sabırlı, laf yetiştiremeyen, geveze, suskun, dik başlı, uysal, eğlenceli  ve de farklı inanç ve düşüncelere sahip olabiliyor. Toplumsal bütünlük sağlanacak diye tek tip insan modeli yaratmak da elbette mümkün değil.  İşte kendin olmak bu noktada  kimsenin yönlendirmelerine ve olmanı istedikleri kişi gibi görünmene onay vermeden olduğunu yaşayabilmektir.  Başkalarına fikir danışabilir, yardım istenebilir  ama uygulama noktasında insan her şeyi enine boyuna ölçüp kendisine yakıştığı şekilde davranmalı ve hareket etmelidir.  Başkalarına yaranmak adına olmadığı biri gibi yaşamak, sürekli beğenilerini, hayatta gerçekten keyif aldığı şeyleri bir kenara saklayıp kendine yeni bir kimlik üreterek kendinden kaçmaktansa kendini evinde gibi hissetmektir kendin olmak.
İnsan en kolay kendine yalan söyler, en zor kendi eksiklerini/kötü yanlarını kabullenir. Kendin olman için, önce kendini tanıman gerekir. Kendin olmak  maskeli bir baloda maskesiz dolaşmaktır. Hayatın içinde her düşüncenin değil, kendi düşüncelerinin peşinden koşabilmektir. Kurgulanmışları değil, düşüncelerin, yüreğin olmasını istediği adam olabilmektir. Birilerinin değil kendi pencerenden hayata bakabilmektir. Bazen yalnızlık sebebi… Bazen ise gıpta edilen olmaktır. İyisiyle kötüsüyle kendini olduğun gibi kabullenebilirsen, kendine dürüst olabilirsen eğer; ancak o zaman kendin olmaya başlamışsındır.

Yorumlar