ALİ DEDE ÖRNEK OLSUN
Geçtiğimiz hafta Bolu'nun Mudurnu İlçesi’nde evindeki sobayı tutuşturmak isterken yangına neden olan 83 yaşındaki Ali Meşe (dede) bana göre ülkede nasıl iyi bir insan olunacağını gösterdi. Her şeyini kaybettiğini düşünerek üzgün bir şekilde yanan evinin itfaiye ekipleri tarafından söndürülmesini izleyen Ali Dede'nin yüzünde bir an tebessüm belirmesinin sebebi itfaiye ekiplerinin çok sevdiği kedisini yangından kurtarması olmuştu. Alevlerin arasından kurtarılan kedisi kendisine hem mutluluk vermiş hem de teselli olmuştu. Ülkemizde yaşanılan son dönemde, görsel ve yazılı medyada gerek insanlara gerekse diğer canlılara uygulanan şiddet haberlerini görünce Ali Dede'nin her şeyini kaybettiği anda kedisine kavuşma anındaki mutluluğu, minik bir cana bu kadar değer vermesi bana iyi insan tanımını sorgulama gereğini hissettirdi. Nedir iyi insan? Tercih midir yoksa doğuştan gelen bir yetenek midir? İyi olmak kaybetmek midir?
Toplum içerisinde hiçbir zaman bunlar iyi veya bunlar kötü diye kesin çizgilerle ayrılmayacağız. Kimse ‘Ben kötü bir insanım’ da demez. Kendimize göre hep iyiyizdir. Tabii iyiliğin tanımını yaparken ahlaklı olmak ve iyi olmak arasındaki ayrımı da belirtmek  gerekiyor. Yalan söylememenin, dedikodu yapmamanın, çalmamanın ve benzeri davranışların iyilik değil de ahlaklı olmanın gereklerinden olduğunu bilmek gerekiyor. Bunlar olması gereken normal  insan davranışından ibaret şeyler. Aynı zamanda sırf  'toplumda iyi bir insan olarak görülmek'  için yapılan davranışlar ise kişinin kendini kandırmasından öteye de gitmez.  İyilik insanın içinden gelen bir şeydir. İnsanın kendi seçimidir yani. Sırf toplumda örnek olarak gösterilmek için yapılan samimi olmayan davranışların kötü insan davranışından bir farkı yoktur. Çıkar beklenerek yapılan şeye de iyilik denmez.
İyi bir insan olmak; hem kolay hem de zor bir hadise. Sadeliğin gerektirdiği bir şey esasında. Geçmişimiz çok güzel anılarla dolu olmasa bile geleceğimizi daha iyi şekillendirmek mümkün. 'Ben' demekten her vazgeçişimizde, dışarıya her kulak verişimizde, kendimizi etrafınızdaki insanların yerine koyup bir de öyle baktığımız da ve birlikte yaşadığımız insanların hayatlarında olumlu açından farklılık yarattığımız da her şeyin daha iyi olduğunu görmek hiç zor olmayacak.

Unutmadan; Ali Dede'ye ne mi oldu? Yetkili kurumlar kendisine sahip çıktı. Kedisi ile beraber yaşamaya devam ediyor. İyiler hep kaybetmiyor yani...

Yorumlar