SIRADAKİ ANONS SENİN İÇİN OLABİLİR
Hepimiz yazılı ya da görsel basında, radyoda ve  günümüzde kullanmayan kişinin kalmadığı sosyal medyada, kan bağışının önemine dair  reklam/ilan, anonslara veyahut  'Kan aranıyor' duyurularına  sık sık denk geliyoruz. Genellikle kendimizin ya da bir yakınımızın başına gelmediği sürece gerekliliğini ve önemini anlayamıyoruz tabi bu reklam ve anonsların. Oysa kimin ne zaman kana ihtiyacı olduğu bilinmez. Her an herkesin başına gelebilecek küçük bir kazayla kan kaybı yaşanabilir ve kan ihtiyacı doğabilir. Kan bağışının önemi de işte bu noktada ortaya çıkar.
Ülkemizde maalesef  kan bağışı yeterli seviyede olmadığı  için  her yıl çok sayıda insan, bir kaza ya da hastalık sonucunda kan bulunamadığı için hayatını kaybediyor.  Yaşanılan bu kayıpları ez seviyeye indirgemek için ise kan bağışında bulunulması şart. Peki kan bağışı yapmanın şartları neler ve hangi aralıklarla yapılması gerekir? 50 kilonun üzerinde ve 18 / 65 yaş aralığında olan her sağlıklı kişi kan bağışında bulunabiliyor.  Erkekler, en sık 2 ayda bir; kadınlar ise, en sık 3 ayda bir olmak üzere ve yılda toplam 3–4 üniteyi geçmemek koşuluyla kan verebiliyor. Üstelik kan bağışı yaptığınız  zaman hem kendi sağlığınıza  katkıda bulunmuş oluyorsunuz, hem de bir başka insanın hayatını kurtarmış oluyorsunuz. Kan vermek;  kalp ve damar hastalıkları riskinizi düşürür… Kolesterol değerlerinizin düşmesine fayda sağlar… Bağışıklık sisteminizin güçlenmesini sağlar. Üstelik telefonunuza gelen verdiğiniz kan bir hayat kurtardı mesajı ile de ruh sağlınıza da olumlu açıdan etki etmiş olur.
Kan bağışında bulunmak, vatandaşlık görevinin bilincinde olan her vatandaşın yapması gereken ödevlerden olmalıdır. Oy vermek, vergi ödemek vb.davranışlarla eş değer olmalıdır yani.  Hatta daha da önemli farkı hayat kurtaran, kutsal bir olay olmasıdır. Kan acil değil sürekli bir ihtiyaçtır. Üretilemeyen bir dokudur ve  tek kaynağı da sağlıklı bağışçılardır. Onun için sağlıklı olan her bireyin mutlaka Kızılay'a ait kan bağış merkezlerine, hastanelere yada hemen her yerde görebileceğimiz mobil kan bağış araçlarına gidip kan bağışında bulunması gerekiyor. Kim bilir? Belki de ileride ihtiyacımız olan kan bizim bağışladığımız kan olur.

Yorumlar