BİLEREK DEĞİL İSTEMEDEN
İnsanın büyüme göstergelerinden birisidir hatalarından ders çıkarması. Çocukken yapılan hatalar genelde masum hatalar olup ebeveynler tarafından uyarılarda bulunulsa da genelde gülünüp geçilir. Ama çocuk bünye büyüdükçe  yapılan hatalara gülünüp geçilmesi mümkün değil. İçinde bulunulan koşullar ve ihtiyaçlar değişiyor çünkü. Yapılan hatayı durup düşünmek, bir daha yinelenmemesi için durumu objektif  olarak değerlendirmek  ve ders çıkarmak gerekir.
'İnsan beşer kuldur şaşar’ demiş atalarımız. Bir şeylere ulaşmak, bir şeyleri başarmak için yapılan eylemler esnasında hatalar doğar. Bunlar yaşamın içinde var olan şeyler. Bazılarımız yaptığı hatalar yüzünden kendisini cezalandırır. Hataların isteyerek yapılmadığını unutarak. Bu sebepten kendimizi cezalandırmanın anlamı yok. Cezalar cesaret kırar, korkak davranmaya sebep olur. Hareket alanını daraltır ve başarıya ulaşmada zorluk çıkarır. Hata yapmaktan korkarak adım atmamak, risk almamak en büyük başarısızlıklara sebep olur. Yaşanılanlardan ders çıkarmak için öncelikle hata yapma korkusunu yenmek gerekir.
Yapılan hatayı kabullenmek sanıldığı kadar kolay olmasa da yapılanı kabullenip  onunla yüzleşmeyi bilmek de önemli. Özel yaşamda, iş/okul yaşamımızda hata yapmak bazen  kaçınılmaz olur. Yanlış insanı seversiniz… Yanlış şeylere ağlarsınız... Yanlış kararlar alırsınız… Bunlar olabilecek şeyler. Burada mühim olan neyi istediğimizin ve nerede yanlış yaptığımızın farkına varıp ona göre ders çıkarmayı bilmektir.
En nihayetinde yaşamak hata yapmaktır. Başarısız insanlar hatalardan ders almak yerine aynı hataları tekrar edip durur. Başarılı insan ise hatayı kabullenir, ders alır ve tekrar etmez.  Denemeden başarıya ulaşılıp ulaşamayacağını bilmek  mümkün değil. Tıpkı ömür boyu hiç hata yapmadan yaşamanın mümkün olmayacağı gibi. Zamanı geri sarmaya gücümüz yok. Hatalardan ders çıkarmak, işleri yoluna koyar.

Yorumlar