Üniversite zamanlarında Türk Sanat Müziği Topluluğu’nda solist/korist olarak yer almam ile başladı.
İlk albümünüz “Soğuk Uyku”nun hazırlık aşamalarından biraz bahsedebilir misiniz? Ne kadar sürdü? Kimlerle çalıştınız? Single çıkararak başladığınız müzik yaşantısında albümün yeri çok farklı olmalı..
Albümün büyük bir kısmı pandemi zamanında ortaya çıktı diyebilirim. Evden çıkamama hali açıkçası avantaja çevirdiğim bir durum oldu. Sevgili prodüktörüm Şenol Coşkun ile özverili bir şekilde iki yıllık bir süreçte kaydettik. Şenol sadece prodüktör olarak değil. Birçok yönüyle albümün mimarı oldu. Aranje sürecinden enstrüman kayıtlarına kadar her aşamada bulundu. Vokal kayıtlarını Çağıl Nuhut eşliğinde tamamladım. No Land grubundan Oğuzcan Bilgin ve Çağatay Vural, Caz Davulcusu Öner Karaçuha ve Emre Yılmaz albüme katkıda bulunan isimler oldu. Kapak çekimlerini Ece Nur Saygın, tasarımı ise Can Beğen ile tamamladık. Konsept bir albüm yapma arzum hep vardı. İnsanları hikayesi olan bir albüme davet etmek bence paha biçilemez bir güzelliğe sahip. Yüzleşmem gereken duyguları bir albümde bir araya getirmek bana biraz özgürlük ve huzuru da bahşetti.
Fatih Çölgeçen kimdir diye sorduğumda cevabınız ne olur?
Hikayesini müzik ile anlamlı kılmaya gayret eden biri.
‘Soğuk Uyku’da dinleyici ile aranızda melankolik bir bağ kurmaya çalıştığınızı söylemişsiniz. Şarkılarınızda hüznü tercih etmenizin sebebi nedir diye sormak isterim.
Günümüz dünyasında hüzün pek tahammül ve ifade edilesi bir duygu değil. İnsanların artık eskisi gibi birbirlerini içtenlikle anladığını, kucakladığını göremiyorum. Bu durum fazla kırıcı aslında. Birbirimizin yalnızlığına bu kadar çıplak bir şekilde tanık olmak açıkçası korkutucu. Bu farkındalıklardan kaynaklı içimi kemiren birçok kötü ruh halini bir şekilde dönüştürmem, anlatmam gerekiyordu. Müzik benim için önemli bir ifade yolu oldu. Çünkü artık iletişimsizlik çağındayız. Evet herkese ve her şeye daha hızlı ulaşıyoruz ama çok önemli bir şey olan birbirimizi anlama, anlayabilme, anlatabilme gerçekliğinden de bir o kadar uzaklaştık, tahammülsüzleştik. Soğuk Uyku’da dinleyicileri utanılan ama çoğunluğun ortak gerçekliği olan hüzün ile bir araya getirmek istedim. Biliyorum ki müzik yalnızlığa iyi gelen bir sığınak olmuştur.
Günümüzde müzik dinleyicisine ulaşmak geçmişe oranla daha kolay ve kısa sürede de moda deyimle “popüler” olunabiliyor. Fakat bu popülerlik kalıcı olmuyor. Sizce kalıcı olmanın yolu nereden geçiyor?
Popülerlik kötü bir şey değil aslında. Çok iyi bir şarkının popülerleşmesi bir dinleyici olarak benim açımdan iyi, üreten açısından iyi. Kötü olan detay maalesef abuk sabuk şarkıların popülerleşmesi… Kalıcı olabilmek ise bence artık çok zor. İnsanlar çabuk sıkılıyor. Ama uzun vadede düşünürsek tabii ki iyi bestelenmiş, yazılmış şarkılar kendini ölümsüzleştirmeyi bilir. Onlara zaman biçmek doğru olmaz. Onlara her dönem ihtiyaç duyulmuştur.
Albümle ilgili klip vb. çalışmalarınız da olacak mı?
Klip çekmek istediğim şarkılarım var. İlerleyen süreçte bunun için çalışacağım.
Yazar Birhan Keskin'in şiiri olan Taş Parçaları’nı besteleyip söylemişsiniz. Müzikseverler tarafından oldukça da beğenilmiş. Bu konu ile iki soru sormak istiyorum. Birincisi şu; edebiyatla aranız nasıl? İkinci olarak benzer bir çalışmanız olacak mı?
Edebiyatı seviyorum. İyi olmasına özen gösterdiğim bir nokta. Çünkü sadece sezgilerimiz ve geçmiş tecrübelerden faydalanarak yazamayız. Zihnimizi beslememiz lazım. Nihayetinde boş bir levhayı doldurup işlemeye çalışıyoruz. Benzer bir çalışma olacak. Çok uzun bir zamandır bestelemek istediğim bir Behçet Necatigil şiiri var.
Müzik kariyerinizle ilgili yakın gelecekte neler planlıyorsunuz?
Yeni şarkılarımı single halinde arayı çokta uzatmadan paylaşmayı düşünüyorum.
Klasik sorumdur. Elinizde sihirli bir değnek olsaydı ne yapmak isterdiniz?
Küçük bir istek aslında. Bir süre her şeyi ve herkesi durdurup birkaç gün uyumak isterdim. Uzun bir süredir uykusuzum maalesef…
Sorularıma verdiğiniz yanıtlar için çok teşekkür ederim. Siz bir şey eklemek ister misiniz?
Güzel sorularınız için ben çok teşekkür ederim.
Yorumlar
Yorum Gönder