Yazar kimliğinizi yayımlanmış olan yedi kitabınızdan biliyoruz. Lakin bir çalışmanız daha var ki bu herkes tarafından bilinmeyen bir yönünüz. Gölge yazarsınız. Yabancı ülkelerde ‘Hayalet Yazar’ da deniyor size. Bize ‘gölge yazarlık’ ne demek anlatır mısınız?

Adımı taşıyan kitaplarımdan çok adımın olmadığı kitapların da yazarıyım ben. ‘Gölge yazarlığı ‘şöyle açıklayayım; bir kişi bana hayatını yazdırmak istiyor. Onunla birlikte ilerleyerek bir eser çıkarıyoruz ortaya. Ya da bir yazar yazdığı hikayede tıkanıyor ve eserini bana teslim ediyor. Ya da bir kitabım olsun diyen kişi benden bir eser alıyor. Bunların hiçbirinde benim adım yazmıyor. Ben gölgede kalıyorum, hayalet oluyorum.


Pınar Çağlıner kimdir diye sorduğumda cevabınız ne olur?

Pınar Çağlıner bir yazar. 2016 yılında edebiyat dünyasına ilk kitabım olan ‘Salıncak’ ile giriş yaptım. Aslında her daim yazan bir insandım. Ve nihayetinde bir gün yazdıklarım basıma girmeye başladı. Tesadüf eseri oldu bu. Sonrasında kitabım ‘Salıncak’ın devamı merak edildi okurlar tarafından. Bu süreç esnasında ‘Salıncak Beklenen Yolcu’yu’ yazdım. Bir diğer kitap olarak kişisel gelişim kategorisinde nitelendirilen gerçek bir yaşam hikayesini anlatan ‘Utandım’ kitabını yazdım. Göbeklitepe’nin günümüzdeki kadar medyada ilgi görmediği bir dönemde Göbeklitepe’yi macera ve mitoloji ile harmanlayıp ‘13’ kitabını yazdım. Çocuklara da ulaşmak istedim. Çocuk gelişim uzmanı ve ilkokul öğretmeni ile ortak bir çalışma yaptım. ‘‘Elif’in Sihirli Dünyası’’ ile çocukları tarihle buluşturdum. Astral seyahatin tüm ayrıntılarını bir macera romanı ile yazmış oldum. Şimdi de üstadım Osman Aysu ile polisiye türünde bir kitap yazıyoruz.


Başka birinin yazdığı eseri tamamlamak zor olmuyor mu?

Baştan bir eser yazsam, kendi hayal dünyamdaki hikayeyi yazsam daha kolay olur bu inanın. Özellikle yarım kalmış hikayeleri etkileyici bir sona ulaştırmak çok daha zor oluyor. Üstelik yazar beğenene kadar da benim işim sonlanmıyor.


Peki kitaplarının sizin tarafınızdan tamamlanmasını isteyenler adınızın gizli kalması konusunda size gerçekten güveniyorlar mı?

Elbette. Bu iş zaten beni tanıyıp bana güvenen insanlar çevresinde yayıldığı için referanslarım ortada oluyor. Üstelik bu işi nasıl bir ciddilikle ve gizli tutarak yaptığım da gayet iyi biliniyor.


Yapmış olduğunuz işin maddi bir karşılığı var mı peki?

Elbette var. Sonuçta kendi adımı saklıyorum ve tüm becerilerimi sunuyorum.


Nasıl belirleniyor peki bu ücret?

Bu karşı tarafın nasıl bir çalışma istediğiyle alakalı. Hikaye sonu isteyenle, yarım kalmış hikayeyi sonlandırmak, iki sayfa taslakla ortaya eser çıkarmam çok farklı çalışmalar. Bunu yaptığımız toplantılarda belirliyoruz.


Hikayesi yarım kalanlar, ilham perisi kaçanlar, kitabını tamamlatmak isyetenler ‘gizli yazarlık’ konusunda size ulaşmak isteyenler ne yapmalı?

Bu konularda bana ulaşmak isteyenler ptanriken567@gmail.com adresinden ya da twiteer üzerinden @PinarCagliner hesabı üzerinden bana ulaşabilirler.


Siz yarım kalan eserinizin başka bir yazar tarafından sonlandırılmasını düşünür müsünüz?

Bugüne kadar bu başıma gelmedi. Belki bu hayal dünyamın gücünden kaynaklanıyor. Ancak bu hiç olmayacak anlamına da gelmez. Benim de hocam dediğim çok büyük üstadlar var. Onlardan fikir almak, yardım almak benim için bir onur olurdu.


Dünya Klasikleri’ ya da çok okunan başka bir kitap hakkında 

bunu ben yazmalıyım ya da birlikte yazsaydık keşke dediğiniz kitap ya da kitaplar var mı?

Tarih kitapları benim adıma bu kategoride. O bilgiye sahip olabilmeyi çok istediğim onlarca kitap var.


Röportajlarımdaki klasik sorumu size de sormalıyım. Elinizde sihirli bir değnek olsaydı ne yapmak isterdiniz?

İnsanlardaki kin, nefret, kıskançlık ve boş hayalleri silerdim.

Yorumlar